Home / Hypotheken / Rentevormen
  Inhoudsopgave rentevormen
  Rentevormen intro
Behalve het kiezen van een juiste hypotheekvorm zijn er ook nog diverse rentevormen. Ook dit is een zeer belangrijke keuze bij het afsluiten van uw hypotheek. Er kan gekozen worden tussen een variabele rente of een vaste rente. Naast deze mogelijkheden zijn er ook nog tussenvormen zoals: de instaprente/startrente of de comfort- of balansrente.
  Variabele rente
Deze rente kan op ieder ogenblik door de geldverstrekker gewijzigd worden. Deze rente is gekoppeld aan de geldmarkt of kapitaalmarkt. Gaat het tarief van deze markten omhoog of omlaag, dan wijzigingen ook de tarieven van de hypotheken welke met variabele rente zijn afgesloten. Kiest u voor deze rentevorm, dan dient u er rekening mee te houden dat uw maandlasten ook variabel zijn !
  Vaste rente
Bij een vaste rente blijft het rentepercentage voor een afgesproken periode ongewijzigd, bijvoorbeeld voor 5, 10, 15, 20 of zelfs 30 jaar. Na afloop van deze periode kan gekozen worden voor een nieuwe rentevaste periode of eventueel voor een variabele rente. Over het algemeen zijn vaste rentes hoger dan variabele rentes, dit komt doordat er een stuk zekerheid wordt gekocht.
  Instaprente/Startrente
Deze rente is meestal een lage rente welke één, soms twee jaar geldt. Tijdens deze periode kan men de rente kosteloos omzetten naar een aantal andere renteperiodes. Over het algemeen wordt deze vorm alleen aangegaan bij het sluiten van een nieuwe hypotheek. Een startrente is interessant als de rente laag is, maar volgens de verwachting nog verder zal dalen. U kunt dan tijdens de afgesproken periode nog profiteren van eventuele rentedalingen. Let bij deze vorm wel op… deze aanbiedingen zijn vaak minder aantrekkelijk dan ze lijken.
   naar boven ^
 
Contact | Sitemap | Disclaimer