<< 15-03-2005 >>
Als directeur-grootaandeelhouder kunt u uw auto - voor zakelijke en privé doeleinden - via de BV of in privé kopen. Bij deze keuze spelen vele zaken een rol: het aantal kilometers dat u rijdt, de leeftijd van de auto, de restwaarde en het inkomstenbelasting tarief waar u onder valt. We doen geen aanbevelingen, daarvoor zijn er teveel individuele variabelen, maar zetten hieronder wel op een rij hoe u uw eigen berekening kunt maken.
Aanschaffen in privé Als u de auto in privé aanschaft, zijn alle kosten 'voor eigen rekening' maar u ontvangt voor elke zakelijk gereden kilometer (ook het woon-werk verkeer) van de de BV een belastingvrije vergoeding van maximaal € 0,18. Dit is niet echt kostendekkend: de meeste auto's zullen per kilometer wel iets duurder zijn.
Bijtelling auto van de zaak
Koopt de BV de auto, dan zijn de kosten bij de BV aftrekbaar, maar geldt er wel een bijtelling van 22% over de cataloguswaarde die als loon in de inkomstenbelasting wordt meegenomen. Zit u in het hoogste tarief dan komt dit neer op een jaarlijkse belastingkost van 11,44% over de cataloguswaarde ( 22% maal 52%). Allee als u via een goede kilometeradministratie kunt aantonen dat u jaarlijks minder 500 privë-kilometers rijdt, ontkomt u aan deze bijtelling.
Autokosten aftrekken in de BV
Daar staat tegenover dat u met een auto van de zaak belasting bespaart. Eventuele financieringskosten, de afschrijving op de auto en alle autokosten zijn aftrekbaar, waardoor de winst wordt gedrukt en u minder vennootschapsbelasting betaalt. Uiteindelijk wordt er minder dividend uitgekeerd, waardoor minder box 2-heffing is verschuldigd: dat komt in totaal neer op een belastingdruk van 48,6%.
Berekening over vier jaar
Om een afgewogen keuze te maken, moet u de kosten over een periode van vier jaar berekenen, de gemiddelde tijd dat er in een auto gereden wordt. Dus: 4 jaar lang een belastingkost van 11,44% over de cataloguswaarde, totaal over 4 jaar dus een belastingkost van 45,76% over de cataloguswaarde. Terwijl uiteindelijk na 4 jaar in totaal een belastingbesparing wordt genoten van 48,6% over de aanschafprijs en de totale kosten (verzekering, wegenbelasting, benzine). Veel auto's zullen na die periode nog een restwaarde hebben. Als de auto al volledig is afgeschreven ten laste van de fiscale winst van de BV, maar bij verkoop toch nog wat opbrengt, zal dit uiteindelijk weer worden belast in de BV. De uiteindelijke verkoopopbrengst is afhankelijk van het soort auto, de kilometerstand en de algehele staat van de auto. Een goede waarde-indicatie voor vrijwel alle occasios kunt u vinden in de - onafhankelijke - CareBase op autoweek.nl.
bron: Ter Zake, Maart 2005
Terug naar historie Ondernemers | Terug naar Nieuws Ondernemers
|